06.03.2018. – Šodien Ženēvas Starptautiskajā automobiļu izstādē, atzīmējot krosovera konceptautomobiļa – IMx, debiju Eiropā, tika prezentēts Nissan IMx KURO.

 

KURO, kas tulkojumā no japāņu valodas nozīmē “melns”, izteiksmīgi izpaužas IMx konceptautomobilī, kas pirmo reizi tika prezentēts 2017. gada oktobrī Tokijas automobiļu izstādē, ar tā jaunā dizaina riteņiem un melnās krāsas apdari, modernizēto priekšējo resti un jauno tumši pelēkas krāsas virsbūvi.

 

Novatoriskais Nissan IMx KURO sniedz priekšstatu par Nissan Inteliģentās mobilitātes nākotni – Nissan pieeju, mainot to, kā automobiļiem tiek nodrošināta jauda, kā tie tiek vadīti un integrēti sabiedrībā. Tās mērķis ir stiprināt saikni starp automobili un autovadītāju kā tuvu, uzticamu partneri, kas sniedz drošāku, ērtāku un patīkamāku braukšanu.

 

Nissan IMx KURO jaunumu klāstā ietilpst arī Nissan novatoriskās Brain-to-Vehicle (B2V) tehnoloģijas integrācija. B2V tehnoloģija interpretē automobiļa vadītāja smadzeņu signālus, palīdzot vadīt automobili un ļaujot automobiļa autonomajām un manuālajām sistēmām mācīties no autovadītāja.

 

“Nulles izmešu līmeņa krosovera konceptautomobilis – IMx KURO, iemieso Nissan Inteliģentās mobilitātes nākotni,” pauž Nissan galvenais izpildes nodaļas vadītājs Hosē Munozs (Jose Munoz). “Ieviešot Nissan Inteliģento mobilitāti, Nissan apņemas mainīt cilvēku un automobiļu mijiedarbības veidu, kā arī automobiļu integrāciju sabiedrībā gan tuvākā, gan tālākā nākotnē.”

 

Patīkamākas braukšanas nodrošināšana – Nissan Inteliģentā braukšana.

 

IMx KURO tehnoloģisko funkciju pamatā ir modernās autovadītāja palīgsistēmas – ProPILOT, nākotnes versija, kas nodrošina pilnībā autonomu automobiļa darbību. Kad ir izvēlēts ProPILOT braukšanas režīms, sistēma ievieto stūri mērinstrumentu panelī un noloka visus sēdekļus, sniedzot autovadītājam vairāk telpas un ļaujot automobiļa pasažieriem relaksēties un izbaudīt braucienu. Kad ir izvēlēts manuālais braukšanas režīms, automobilis novieto stūri un sēdekļus to sākotnējā pozīcijā, nemanāmi nododot kontroli atpakaļ autovadītāja rokās.

 

Nissan IMx KURO integrētā B2V tehnoloģija sola paaugstināt autovadītāja reakcijas ātrumu un tā ļaus izstrādāt pielāgoties spējīgus automobiļus, kas ļaus padarīt braukšanu vēl patīkamāku. Šī jaunā un unikālā Nissan tehnoloģija balstās uz pētījumiem par smadzeņu signālu dekodēšanas tehnoloģiju, kas ļauj prognozēt automobiļa vadītāja rīcību un konstatēt tā diskomfortu.

 

Prognozēšana. Automobiļa vadītāja palīgsistēmu tehnoloģijas reģistrē autovadītāja smadzeņu raidītos signālus par plānotām darbībām, piemēram, stūres pagriešanu vai akseleratora pedāļa nospiešanu, un var uzsākt darbības izpildi ātrāk. Tādējādi ir iespējams palielināt reakcijas ātrumu un nodrošināt labāku automobiļa vadīšanu.

 

Diskomforta konstatēšana. Mākslīgais intelekts spēj reģistrēt un izvērtēt automobiļa vadītāja diskomfortu, un, atrodoties autonomās braukšanas režīmā, tas var mainīt braukšanas konfigurāciju vai braukšanas stilu.

 

Nissan izstrādātā B2V tehnoloģija ir pirmā šāda veida sistēma pasaulē. Automobiļa vadītājs valkā ierīci, kura reģistrē viņa smadzeņu viļņu aktivitāti, kas pēc tam tiek analizēta, izmantojot autonomas sistēmas. Paredzot iepriekš plānotas kustības, sistēma spēj veikt darbības, piemēram, pagriezt automobiļa stūri vai palēnināt braukšanas ātrumu, paveicot to 0,2 līdz 0,5 sekundes ātrāk par pašu autovadītāju, tomēr vienlaikus darot to samērā nemanāmā veidā.

 

Elektroautomobiļu vadīšanas nodrošinātais komforts un prieks – Nissan Inteliģentā jauda.

 

Nissan IMx KURO nulles izmešu līmeņa konceptautomobilī izmantota Nissan jaunā elektroautomobiļu platforma, kas izstrādāta maksimālai efektivitātei. Tā nodrošina pilnībā plakanu automobiļa grīdu, tādējādi paplašinot automobiļa salonu un uzlabojot braukšanas dinamiku. Pateicoties zemajam smaguma centram, šasija nodrošina vieglu vadāmību, kas sola no jauna mainīt krosoveru segmentu.

 

Jaudīgā, bet klusā spēka piedziņa sniedz lielāku aizrautību. IMx KURO darbina divi elektriskie motori – priekšpusē un aizmugurē – ar lielu izvades jaudu, šādi nodrošinot automobiļa pilnpiedziņu. Tie ir apvienoti, lai nodrošinātu 320 kW jaudu un apbrīnojamu 700 Nm griezes momentu, kas ir vairāk nekā Nissan superautomobilim – GTR, ko nodrošina ietilpīgs akumulators, kas ir pārstrādāts un pārbūvēts, lai palielinātu enerģijas blīvumu. Šis jaunais akumulators nodrošina vairāk nekā 600 kilometru ar vienu uzlādes reizi nobraucamo attālumu, tāpēc braucēji var izbaudīt garākus braucienus, neraizējoties par drīzu atkārtotu automobiļa uzlādi.

 

Daļa no sabiedrības infrastruktūras – Nissan Inteliģentā integrācija.

 

Nissan IMx KURO sniedz arī ieguldījumu sabiedrības infrastruktūrā tā, kā tas līdz šim nav izdevies nevienam citam automobilim. Piemēram, pēc automobiļa īpašnieka nogādāšanas lidostā IMx KURO var pats iebraukt autostāvvietā, kur automobilis savienojas ar vietējo elektrotīklu un darbojas kā “virtuāla” spēkstacija, atgriežot elektrību tīklā – tas ir Vehicle-to-Home un Vehicle-to-Building funkciju papildinājums. Tiklīdz automobiļa īpašnieks ir atgriezies, IMx KURO var to sagaidīt pie lidostas termināļa un aizvest mājās. Viss process tiek veikts efektīvi, daļēji pateicoties lielākai akumulatora kapacitātei un automobiļu savienojamības tehnoloģijām, tai skaitā nemanāmās autonomās mobilitātes tehnoloģijai (SAM).

 

Jaunās elektroautomobiļu dizaina koncepcijas autonomajā laikmetā.

 

Līdz šim automobiļi ir tikuši konstruēti, skaidri nošķirot automobiļa eksterjeru un interjeru. Eksterjera dizains sniedz drošības sajūtu no ārpuses, savukārt automobiļa salona dizains autovadītājiem sniedz piemērotu vidi, lai koncentrētos uz braukšanu.

 

Šī uz mērķiem balstītā diferencēšana, visticamāk, mainīsies, ieviešot pilnībā autonomus automobiļus. Nissan dizaineri vēlējās pārveidot IMx salonu, lai radītu atvērtības iespaidu, vienlaikus saglabājot privātuma sajūtu. Šim nolūkam viņi centās izstrādāt telpu, kas sasaista automobiļa iekšpusi un ārpusi.

 

Viņi vēlējās arī paust elektroautomobiļu galvenās iezīmes – tie ir klusi, nodrošina vienmērīgu braukšanu un rada viegluma sajūtu, vienlaikus esot jaudīgi un dinamiski. Dizaineri iedvesmojās no japāņu jēdzieniem ma jeb telpas un laika izjūtas un wa (harmonija), atklājot divu šķietami pretrunīgu parādību – miera un kustības – līdzāspastāvēšanu.

 

Automobiļa eksterjera dizains – elektroautomobiļu unikālo īpašību demonstrēšana.

 

Kopš IMx debijas Tokijas automobiļu izstādē Nissan dizaina darba grupa, kuru vada Nissan globālā dizaina nodaļas galvenais viceprezidents Alfonso Albaisa (Alfonso Albaisa), automobilim ir veikusi dažas nelielas, tomēr tajā pašā laikā būtiskas izmaiņas. To rezultātā ir papildināts arī automobiļa nosaukums, ietverot tajā apzīmējumu KURO.

 

Darba grupa vienkāršoja automobiļa priekšējo resti, piešķirot tai stingrāku un izteiksmīgāku raksturu, mainīja automobiļa virsbūves krāsu no perlamutra baltas uz intensīvu pelēko toni un papildināja to ar melnas krāsas riteņiem un apdari. Jaunās krāsas pārvērš IMx līdz nepazīšanai, piešķirot tam raupjāku un pamatīgāku enerģiju.

 

Šo veikto izmaiņu mērķis bija pārliecināties, vai IMx konceptautomobili, kurā tiek demonstrētas Nissan autonomās braukšanas iespējas un elektroautomobiļu līderība pasaules mērogā, var sekmīgi integrēt atšķirīgā, robustākā dizaina versijā.

 

Galvenās dizaina iezīmes, kas Tokijas automobiļu izstādē atstāja spēcīgu iespaidu, ir palikušas nemainītas – sākot ar jau labi zināmo “V-Motion” priekšējās restes dizainu, nelielo raksturīgo līniju pacēlumu un plūdlīnijām un beidzot ar dzinēja pārsegu un automobiļa aizmuguri.  Izteiksmīgās formas priekšējo spārnu plašās virsmas sākas ar priekšējo resti un nemanāmi izplešas automobiļa virsbūves sānos, radot vairāku slāņu iespaidu.

 

“Pēc Tokijas automobiļu izstādes mēs ar darba grupu turpinājām izvērtēt IMx potenciālu,” norādīja Albaisa. “Mēs sev uzdevām jautājumu – vai IMx konceptautomobiļa pamatā varētu vairāk izpausties SUV raksturs, un vai mēs to varam panākt, veicot dažas relatīvi vienkāršas detaļu, akcentu un krāsu izmaiņas.”

 

“Kopumā ņemot, visas šīs relatīvi nelielās izmaiņas IMx KURO ir piešķīrušas pilnīgi jaunu raksturu, un to atspoguļo un izceļ automobiļa nosaukumā papildus ietvertais apzīmējums – KURO. Automobilis atstāj mērķtiecīgu un neiznīcināmu iespaidu – tā, mūsuprāt, ir interesanta pozīcija gan šī automobiļa demonstrēto tehnoloģiju koncepcijai kopumā, gan arī to lietojumam.”

 

Automobiļa interjers – plašs, relaksējošs un vienkāršs.

 

IMx KURO konceptautomobiļa salonā ievērota tradicionālai japāņu mājai raksturīgā telpas pamatkoncepcija, radot atvērtības iespaidu.

 

Automobiļa panorāmiskā OLED mērinstrumentu paneļa fonā tiek rādīts apkārtējās vides skats. Atsevišķs koka raksta akcents, kas atrodas zem mērinstrumentu paneļa un aptver automobiļa salona durvju apdari, braucējiem atgādina par dabu, līdzīgi kā shoji jeb tradicionālais japāņu papīra aizslietnis.

 

Katanagare diagonālais raksts ir rūpīgi iegravēts uz sēdekļiem, izmantojot lāzergriezēju. Sēdekļa galvas balsts, kura raksts ir līdzīgs kumiki jeb japāņu savstarpēji savienotai koka saliekamajai spēlei, ir izgatavots ar silikona materiāla polsterējumu un rāmi, kas izdrukāts ar 3D printeri.

 

Mākslīgais intelekts autovadītājam ļauj kontrolēt mērinstrumentu paneli ar acu kustībām un roku žestiem. Šīs intuitīvās saskarnes rezultātā ir mazāk fizisku vadības ierīču un slēdžu, tāpēc IMx salons ir vienkāršs, bet ļoti efektīvs, un tas papildina automobiļa izcilo komfortu.

Ziņas avots - Nissan