Nissan atklāj, ka līdz ar pieaugošajām bažām par gaisa piesārņojumu strauji ir palielinājies “labāko gaisa attīrītāju” meklējumu skaits internetā 

 


Nissan, pasaulē visvairāk pārdotā nulles izmešu automobiļa – Nissan LEAF ražotājs, atklāj datus, kas liecina, ka gaisa piesārņojuma palielināšanās Eiropas valstu galvaspilsētās sakrīt ar jaunām vēsmām tajā, kā Eiropas iedzīvotāji domā par veselību. Dati liecina, ka patērētāji vairāk nekā jebkad iepriekš pievērš uzmanību veselībai un aizvien vairāk cenšas rast risinājumus tam, kā attīrīt gaisu ap sevi.

 

Atslēgas vārdu frāzes – “best air purifier” (“labākais gaisa attīrītājs”) meklējumu skaits internetā Apvienotajā Karalistē ir palielinājies par vairāk nekā 750 procentiem, un visstraujākais kāpums bija vērojams 2016. gada jūnijā, kad meklējumu skaits sasniedza pēdējo desmit gadu laikā visaugstāko rādītāju. Cilvēki interesējas arī par gaisa kvalitāti savās pilsētās un mazpilsētās, par ko liecina atslēgas vārdu frāzes – “air quality index” (“gaisa kvalitātes rādītājs”) meklējumu skaita apbrīnojami lielais pieaugums par 750 procentiem un atslēgas vārdu frāzes – “air pollution facts” (“fakti par gaisa piesārņojumu”) meklējumu skaita pieaugums par 350 procentiem.[i]


Gaisa kvalitātei esot par pamatu bažām visā Eiropā, Nissan ir vēl vairāk apņēmies rūpēties par nulles izmešu tehnoloģijām, pētot tehnoloģijas, kas palīdzēs virzīties uz “zaļāku” un ilgtspējīgāku nākotni un apkārtējo vidi. Papildus 100% elektriskā Nissan LEAF un e-NV200 ražošanai Nissan ir paziņojis arī par nozīmīgu sadarbību ar elektroenerģijas uzņēmumu “Enel” nolūkā visā Eiropā izmēģināt „Vehicle to Grid” (V2G) sistēmu (elektroenerģija no automobiļa elektriskajā tīklā), kura elektrautomobiļus pārvērtīs ekoloģiskās, mobilās elektroiekārtās, kas spēs gan nodot elektroenerģiju elektriskajā tīklā, gan arī to ņemt no tīkla.


Nissan ir arī apstiprinājis, ka tas plāno uzsākt darbību mājokļu enerģijas uzkrāšanas sistēmu tirgū, sadarbībā ar jaudas pārvaldības līderi – „Eaton” vēlāk šajā gadā nākot klājā ar „xStorage” sistēmu. Šī sistēma ne tikai nodrošinās Nissan elektroautomobiļu akumulatoriem “otro dzīvi”, bet arī pilnībā integrētu enerģijas uzkrāšanas risinājumu, kurš atbildību par elektroenerģijas patēriņu un sadali ļaus uzņemties pašiem patērētājam. 

 

Ņemot vērā Pasaules Veselības organizācijas (World Health Organisation) publiskoto paziņojumu, ka vairāk nekā 80 procenti cilvēku, kas dzīvo pilsētu teritorijās, kurās tiek kontrolēts gaisa piesārņojums, dzīvo vidē, kur gaisa kvalitāte pārsniedz Pasaules Veselības organizācijas noteiktās robežvērtības, problēma ir aktuāla visā pasaulē.[ii] Tā rezultātā pēdējā laikā dažādās Eiropas galvaspilsētās bijušas pasludinātas sliktas gaisa kvalitātes dienas, tai skaitā Parīzē, kur autovadītāji ar automobiļiem ar pāra un nepāra skaitļu numura zīmēm drīkstēja braukt dažādās dienās. 

 

Garets Dansmors (Gareth Dunsmore), Nissan Europe elektrisko automobiļu direktors, teica:“Pārāk ilgu laiku līdz šim gaisa piesārņojums ir ticis uzskatīts par problēmu, kura ietekmē cilvēkus otrā pasaules malā. Šāds uzskats ir maldīgs, jo gaisa piesārņojums ietekmē cilvēkus un pilsētas arī šeit – Eiropā. Sava loma ir visiem, katru no mums pašu ieskaitot, taču, investējot nulles izmešu tehnoloģijās un pētot iespējas, kā palīdzēt cilvēkiem dzīvot veselīgāk, viedāk un “zaļāk”, mēs ceram, ka tas ir solis pareizajā virzienā.” 

 

Saskaņā ar nesen publiskotiem pārskatiem[iii] ir paredzams, ka, palielinoties gaisa piesārņojumam un patērētājiem vairāk pievēršot uzmanību veselībai, gaisa attīrītāju tirgus visā pasaulē līdz 2021. gadam pārsniegs 59 miljardus ASV dolāru. Rezultātā patērētāji, rūpējoties par savu veselību, nāk klajā ar jaunām izvēlēm attiecībā uz savu dzīvesveidu. 

 

“Kā pasaulē visvairāk pārdotais 100% elektriskais automobilis, kura nobraucamais attālums ar vienu uzlādes reizi ir līdz pat 250 km, Nissan LEAF ir īsteni mūsdienīgs nulles izmešu risinājums autobraucējiem. Slikta gaisa kvalitāte ietekmē ikvienu, un ar katru pārdoto nulles izmešu Nissan automobili mēs esam soli tuvāk tam, lai savās pilsētās nodrošinātu tīrāku un veselīgāku vidi,” piebilda Dansmors.



[i] Datu avots: Google tendences (www.google.com/trends) – datu par atslēgas vārdu frāžu: “best air purifier” (“labākais gaisa attīrītājs”), “air quality index’” (“gaisa kvalitātes rādītājs”) un “air pollution facts” (“fakti par gaisa piesārņojumu”) meklējumiem Google Apvienotajā Karalistē salīdzinājums desmit gadu periodā (no 2006. gada 11. augusta līdz 2016. gada 11. augustam).

[ii] Avots:http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2016/air-pollution-rising/en/.

[iii] Avots:https://www.techsciresearch.com/news/1271-air-purifiers-market-set-to-cross-59-billion-by-2021.html.

Ziņas avots - Nissan