Nissan izaicina tradicionālo, uzbūvējot pasaulē pirmās septiņvietīgās bobsleja kamanas

  

1.2.2016

  • Nissan izmanto Nissan X-Trail dizainu un tehnoloģijas, lai standarta bobsleja kamanas pārveidotu septiņvietīgās bobsleja kamanās. 
  • Pasaulē pirmo septiņvietīgo bobsleja kamanu atklāšanas brauciens vēsturiskajā Insbrukas olimpiskajā trasē Austrijā. 
  • Video par septiņvietīgā boba pirmo braucienu: https://youtu.be/-tL2RLeYGEI  

 

Nissan izaicina ierasto, Insbrukā, Austrijā, atklājot pasaulē pirmās septiņvietīgās bobsleja kamanas.

 

X-Trail Bobsleigh iedvesmu sniedza Nissan X-Trail dizains, un atklāšanas brauciens notika vēsturiskajā olimpiskajā trasē Īglsā olimpiskāsmedaļas ieguvēja – brita Šona Olsona (Sean Olsson) vadībā.

 

Nissan sadarbojās ar bobsleja ekspertiem, lai tradicionālu četrvietīgo bobu pārveidotu X-Trail iedvesmotās, septiņvietīgās bobsleja kamanās, kas spēj sasniegt 100 km/h ātrumu un 4,5 G spēku*. Video šeit:

 

 

Nissan radītās bobsleja kamanas atspoguļo izteiksmīgo Nissan X-Trail dizainu, tostarp automobilim raksturīgo priekšdaļas tēlu, priekšējos lukturus un septiņu sēdvietu versijas iespēju. Braucējiem tas dāvā 360 grādu skatu no „putna lidojuma” skatupunkta, ļaujot vērot visu notiekošo – identiski Nissan X-Trail apkārtskata monitora attēliem.

 

Gluži kā bobslejā, X-Trail izsmalcinātā All Mode 4x4-i sistēma palīdz autovadītājam saglabāt kontroli pat uz ledus un sniegā.

 

Darils Skrivens (Darryl Scriven), Nissan Design Europe dizaina vadītājs, strādāja kopā ar pieredzējušo bobsleja kamanu būvētāju Diego Menardi (Diego Menardi) un sporta ekspertu Īanu Ričardsonu (Ian Richardson), lai automobiļa dizainu apveltītu ar olimpisku aerodinamiku.

 

Īanam Ričardsonam un Diego Menardi abiem kopā ir vairāk nekā 50 gadu pieredze šajā jomā, nodrošinot olimpisko trašu pieredzi un bobus uzvarētāju komandām visā pasaulē.

 

Darils stāsta: „Mēs vēlējāmies radīt iespēju cilvēkiem pašiem piedzīvot mūsu krosoveru dēkaino pusi ar olimpiskā bobsleja sniegtās spriedzes un aizrautības palīdzību. 

 

Nissan Design Europe iedvesmojās no X-Trail formām un rakstura, un Diego Menardi paša rokām radīja X-Trail Bobsleigh savā darbnīcā Kortīnā. Gala rezultāts atspoguļo zīmola satriecošo krosoveru inovatīvās idejas un tehnoloģijas.” 

 

Septiņvietīgais bobs tika konstruēts, izmantojot ar roku zīmētas skices un datorizēto projektēšanu (CAD). Boba priekšgala dizains pauž X-Trail „V-motion” priekšējās restes koncepciju un ietver dzinēja pārsega raksturīgās kontūras.

 

To papildina Diego Menardi radītā pagarinātās kabīnes konstrukcija, lai braucienu baudīt varētu septiņi pasažieri.

 

Svarīgākās specifikācijas: X-Trail un X-Trail Bobsleigh salīdzinājums. 

 

Nissan X-Trail Tekna 1,6 l dCi4x4

 

 

 

 

 

 

PRET

X-Trail Bobsleigh

Funkcija

Specifikācijas

Funkcija

Specifikācijas

Sēdvietas

7

Sēdvietas

7

Augstums

1710 mm

Augstums

850 mm

Garums

4640 mm

Garums

4200 mm

Pilna masa

2160 kg

Pilna masa

895 kg

Pašmasa

1580 kg

Pašmasa

310 kg

Dzinējs

1,6 l dCi

Dzinēja izmērs

-

0 – 100 km/h

11 sekundes

0 – 100 km/h

30 sekundes

Maksimālais ātrums

186 km/h

Maksimālais ātrums

105 km/h

Jauda

130 ZS

Jauda

621 ZS (463 kW)

 

Bobsleja vēsture. 

 

19. gadsimta sākums. 

Bobslejs kā sporta veids izveidojās 19. gadsimta beigās, kad šveicieši savienoja kopā divas skeletona kamanas un pievienoja stūres mehānismu, radot pirmās bobsleja kamanas, sauktas par „toboggan”. Aizsardzībai tika pievienota šasija, un 1897. gadā Sanktmoricā, Šveicē, tika nodibināts pasaulē pirmais bobsleja klubs.

 

Smagsvara kamanas. 

Tika pamanīta jaudīga starta izšķirošā nozīme, un 1950. gados bobslejam sāka piesaistīt pašus spēcīgākos sportistus no citiem sporta veidiem. 1952. gadā tika ieviestas izmaiņas noteikumos, ierobežojot komandas un bobsleja kamanu maksimālo svaru, nostiprinot šo sporta veidu kā atlētiskas sacensības.

 

Uz priekšu un atpakaļ. 

Pirmajās sacensībās tika izmantotas skeletona kamanas no koka. Taču drīz tās nomainīja tērauda kamanas, kas ieguva „boba” nosaukumu, pateicoties kustībai uz priekšu un atpakaļ („bobbing”), ko izpilda komanda, lai palielinātu ātrumu starta brīdī. Mūsdienās pasaules labākās komandas trenējas visu gadu, un sacensības notiek trasēs ar mākslīgo ledu, braucot ar slaikiem augsto tehnoloģiju bobiem, kas izgatavoti no stikla šķiedras un tērauda.

 

Olimpiskā vēsture. 

1924. gadā pasaulē pirmajās Ziemas Olimpiskajās spēlēs Šamonī, Francijā, notika pirmās bobsleja „četrinieku” sacensības. 1932. gadā Leikplesidā, ASV, tika pievienoti „divnieku” braucieni formātā, kāds pastāv vēl šobrīd. Pirmās sieviešu sacensības bobslejā – „divniekos” – notika 2002. gadā.

 

Kas ir G spēks?  

*G spēks, kas iedarbojas uz nekustīgu priekšmetu uz Zemes virsmas, ir 1 G (virzienā uz augšu), un to rada Zemes virsmas pretreakcija uz smaguma spēku – 1 G gravitācijas paātrinājumu –, tātad ir vienāds ar to un vērsts pretējā virzienā.

 

###

 

Par NISSAN EUROPE

Nissan ir viens no visplašāk pārstāvētajiem ārzemju automobiļu ražotājiem Eiropā, tā vietējās dizaina, izpētes un attīstības, ražošanas, loģistikas, pārdošanas un mārketinga nodaļās nodarbinot vairāk nekā 17 600 darbinieku. Pagājušajā finanšu gadā Nissan ražotnēs Lielbritānijā, Spānijā un Krievijā tika uzbūvēti vairāk nekā 675 000 jauni automobiļi, tostarp godalgotie krosoveri, pilsētas automobiļi, SUV, komercautomobiļi un elektriskie automobiļi, ieskaitot Nissan LEAF, kas ir pasaulē populārākais elektriskais automobilis, un kuru rekomendētu iegādāties 96% Nissan LEAF esošo īpašnieku. Šobrīd Nissan, pārstāvot Nissan un Datsun zīmolus, Eiropā piedāvā 23 dažādus un inovatīvus automobiļu modeļus.

 

Par Nissan Nordic Europe

Nissan Nordic Europe, Ltd. ir uzņēmums, kas atbild par Nissan Motor Co., Ltd. automobiļu importu un mārketingu Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Nissan Nordic Europe ir nodarbināti aptuveni 185 savas jomas profesionāļi, un uzņēmuma centrālais birojs atrodas Espo, Somijā. www.newsroom.nissan-europe.com/lvhttp://www.nissan.lv/

 

 

Ziņas avots - Nissan